Wandelen in de Vlaamse Ardennen maar geen meter bergop

Geschreven door Koen Lauwereyns 27 06 2017 Toerisme

Zet de woorden ‘Vlaamse’ en ‘Ardennen’ in één zin bij elkaar en er razen meteen beelden door je hoofd van zwoegende Flandriens die zichzelf en hun fiets een heuvel naar omhoog hijsen. Alsof de reputatie van het Mooiste Landschap daardoor niet voldoende getekend is, noemen we onze heuvels hier bovendien ook systematisch ‘bergen’. En toch beloven we je dat je tijdens de Scheldekantroute geen meter gaat klimmen. Je hoeft zelfs geen fiets mee te sleuren. Want het is een wandeling.

Natuurlijk maken de getuigenheuvels en het versnipperde landschap de Vlaamse Ardennen zo aantrekkelijk. Het wonderlijke aan zo een heuvel is echter dat je hem van twee kanten kan bekijken. Iedereen heeft de neiging om aan de bovenkant te gaan staan, maar daarvoor moet je dus eerst een flink stuk klimmen. We zijn hier echter ook kinderkoppig genoeg om eens een ander perspectief op te zoeken. Vooral omdat er aan de onderkant van onze heuvels ook heel wat te beleven valt. Omdat daar bijvoorbeeld de Schelde stroomt. 

Langs de Schelde

De rivier heeft zich de voorbije millennia traag een meanderende weg gegraven tussen de heuvels. Omwille van de scheepvaart werd de bedding in de vorige eeuw op heel wat plaatsen rechtgetrokken. De oude ‘armen’ liggen vaak nog wat verscholen in het landschap. Het zijn intussen mini-natuurpareltjes geworden waar het heerlijk wandelen is. 

Probeer bijvoorbeeld eens de Scheldekantroute. Je vertrekt in Domein De Ghellinck in Elsegem en loopt door het mooie kasteelpark naar de scheldeoever. Het autovrije jaagpad brengt je, richting Oudenaarde, naar een oude scheldearm die zich tot tegen het golfterrein vlijt. Tussen de oeverbegroeiing en de bomen krijg je doorkijkjes op de golfbaan. Wat verderop maak je kennis met het authentieke meerslandschap. 

Dag van het Park

De hele Scheldekantroute-wandeling is 5,5 km lang. Aan de zuidelijke horizon liggen de Koppenberg en de Hotondberg te grijnzen. Laat ze maar grijnzen, want jij hebt geen meter bergop in de benen. Zodra je terug aan het vertrekpunt bent, kan je trouwens nagenieten in het restaurant-tearoom, terwijl je kinderen of kleinkinderen ravotten op de speeltuin. 


Hier vind je nog meer vlakke wandelingen in de Vlaamse Ardennen 

Vond je dit artikel interessant?

Vul je e-mailadres in en krijg mijn artikels in je mailbox

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.

Bij KLA-4 Communicatie krijg je kwaliteit, flexibiliteit en snelheid. Lab9 is dan ook een zeer tevreden klant!