KLA-4
de juiste toets
copywriting op maat

Freelance copywriter Koen Lauwereyns zit aan het klavier van Schrijfbedrijf KLA-4. Als schrijver maar vaak ook als bedenker van webcontent, contentmanager, interviewer, journalist of ghostwriter.

Mis geen letter van Schrijfbedrijf KLA-4 dankzij Facebook en Twitter.

Kla-4

Blog

Donderdag 22 december 2011

Het spraakgebrek van Tavi

glennelet51.jpg

Twaalf maanden na de aftrap van ‘Tavi Buirgemiester' had vriend en vijand zich al meermaals verbaasd over het gemak waarmee de zestig acteurs zich de opvolger van ‘Tavi in 't Paradijs' hadden eigen gemaakt. Vooral de veertig man die vanaf 18 februari achter, boven en onder de coulissen de nieuwe revue van Theater VTV in goede banen moeten leiden, wisten niet wat ze zagen. Ze deelden mijn verbazing over de discipline en het inlevingsvermogen waarmee de tekstbrochure leven was ingeblazen. De acteurs getuigden bijna een vol jaar lang van een ernst die sinds mijn begrafenis al niet meer waargenomen was.


Sinds ik Tavi in de jaren '30 op de scène van de Volksbond een second life heb gegeven, was het nog nooit gebeurd dat de revue twee maanden voor de première al helemaal af was. Als ik aan vrienden in Sint-Job-in-‘t Goor vertelde dat de muzikanten van de Gevuigoode Mandolienen de liedjes van de Ronsese revue achterstevoren repeteerden om het toch nog enigszins uitdagend te maken, verklaarden ze mij zot. Het was werkelijk een plezier om te bedenken dat we op kerstavond de gefarceerde kalkoen zouden aansnijden in de rustgevende zekerheid dat het succes weerom ongekend zou zijn!


Tot Xavier Saey vorige week aan de telefoon hing. Ik ken de man nog van toen ik mijn roman ‘Nevels boven 't moerven' en ‘Gisteren is het mei geweest' schreef. Ik heb die manuscripten destijds gecorrigeerd met zijn potloden. Ik dacht dus een minzaam gesprek te beginnen over de sensualiteit waarmee een potlood 4B over een vel papier glijdt toen hij mij ordonneerde om eens naar het stadhuis te komen. Hij zei dat hij nu benoemd was tot commissaris van de dialectpolitie en een dringende zaak met mij wou bespreken.


Ik voelde een sneeuwbui hangen toen ik zijn bureau binnenstapte en hij, zonder iets te zeggen, de tektsbrochure van ‘Tavi Buirgemiester' op de tafel gooide. Ik dacht het ijs te breken door hem te vragen of hij op www.theatervtv.be al kaarten had besteld maar hij draaide alleen maar de bureaulamp in mijn ogen. "Wa°t he°e°ft di°t te° be°te°ke°ne°n?" vroeg hij toen ik goed en wel verblind was. "He°e°l da°t sce°na°ri°o° sta°a°t vo°l fo°u°ten! I°k he°b de° ze°s be°dri°j°ve°n zi°n vo°o°r zi°n e°n cla°u°s na° cla°u°s do°o°rge°no°me°n e°n i°k be°n ni°e°t è°è°n, ni°°°e°°°t è°°°è°°°n, bo°lle°ke° te°ge°n ge°ko°me°n! Ho°e° wi°lt gi°j° da°t we° he°t Ro°nssi°e°s va°n e°e°n ge°wi°sse° do°o°d re°dde°n a°ls da°t a°l te°ve°e°l mo°e°i°te° i°s! Bo°ve°ndi°e°n zi°e° i°k da°t ge° Ro°nssi°e°s no°g ste°e°ds me°t é°é°n ‘S' schri°j°ft te°rwi°j°l he°t nu° to°ch a°l du°i°de°li°j°k zo°u° mo°gen zi°j°n da°t he°t vo°lge°ns de ni°e°u°wste° we°te°nscha°ppe°li°j°ke° bevi°ndi°nge°n me°t twe°e° SS-e°n i°s. SS, ja°! Versta°a°n?!"


Ik weet niet wat de man bezielde maar hij sprak bijzonder onduidelijk. Ik had de grootste moeite om hem te begrijpen. Eerst dacht ik dat ik te lang in de zuiderkempen had gewoond en dat ik bijgevolg het idioom van mijn geboorteplek niet meer begreep. Maar zo ver kan ik in de ontkenning van mijn jeugd toch nooit gegaan zijn dat ik mij niet meer kan herinneren dat er zeepbellen uit je mond opstijgen als je Ronsies klapt. Toen Xavier zag dat we ons op twee verschillende planeten bevonden, riep hij zijn vleugeladjudant Annie Vanherpe bij zich en die beval mij om ‘Tavi Buirgemiester' te herschrijven. Mocht ik het in mijn hoofd halen dat te weigeren, dan zou het stuk verboden worden.


En zo komt het dat het helemaal niet meer zo zeker is dat ‘Ta°vi° Bu°i°rge°mi°e°ste°r' op 18 februari klaar geraakt. Deze week kregen de acteurs van Zeepboerke de eerste dictielessen om hun uitspraak te corrigeren. Tijdens de eerste repetitie moesten er al twee acteurs afgevoerd worden met rugletsels. Anderen kwamen niet meer opdagen en sms'ten dat ze wel wat beters te doen hadden en Tavi zelf weigert voorlopig met een spraakgebrek te spreken. Drukker Riemoeker hoopt ondertussen dat er tegen kerstavond nieuwe affiches zullen zijn. Ze lijken naar verluidt veel op een sneeuwstorm, maar het belangrijkste is dat ze conform de nieuwe spellingsregels opgesteld zijn. Sint-Hermes, bid voor ons!


Valère

 

Hier vind je de cartoons van Glenn Elet die onder andere in Passe-Partout verschijnen.

 

Mis geen letter van Schrijfbedrijf KLA-4 dankzij Facebook en Twitter.

 

Categorie: Ronse, Column, copywriting, Passe-Partout, Laissez-Passer

Geef een reactie!


Stop het persen

Ik verdien mijn brood als schrijver/schrapper. Soms zijn mijn teksten bedoeld voor een beperkt publiek en dan heb jij er misschien geen zaken mee of wil ik je er niet mee lastigvallen. Het kan echter ook dat het precies de bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen ze te lezen krijgen en dan publiceer ik ze meteen ook op deze blog.

Dit is echter ook de plek waar ik mijn eigen opdrachtgever kan zijn of waar een paar berichten uit de buitenwereld de kop boven water proberen te houden. Om daarna  onhoudbaar naar de bodem te zinken.

Blogcategorieën

Media, Placier, Ronse, seo, social media, Verhaal, Vlaamse Ardennen, Kunst, Interview, Column, copywriting, creativiteit, Wetenschap, Koffie en Croissant, Passe-Partout, Laissez-Passer, Mediaplanet, Universiteit Gent, Toerisme Vlaamse Ardennen, taaltips, Persbericht, publireportage, Magelaan, Succes op het web, Help, mijn website heeft inhoud nodig!, Corelio, communicatiestijl, Toerisme Oudenaarde, Oudenaarde Troef!, Davidsfonds - Omtrent, Randeevoe

Tags

inhoud, persconferentie, content, energie, Gent, Slovenië, toerisme, zoekwoorden, copywriting, sport, journalisten, geneeskunde, berenman, unizo, persbericht, opleiding, retail, Voka, Batibouw, Oost-Vlaanderen, nieuws, provincie, Wallonië, letters, Vlaanderen, b&b, reportage, Hinssen, blogs, seo, moderne spreekwoorden, spelfouten, ondernemen, televisie, IT, media, cloud, Fiertel, kinderen, netwerk, websites, koffie

Laatste reacties

Ann Lepez reageerde op
Wateroverlast
de Mondanges reageerde op
Weg van de Romeinen
john verstraeten reageerde op
Mag ik bij Eric op het land gaan?

recente Tweets

"Wat je offline doet, trek je online door" #workshop #sales @newance_be @KLA_4

"Een website maakt deel uit van een totaal salesverhaal" #workshop @newance_be @KLA_4

RSS feed